A Fórummal az a célom, hogy minden olyan esemény vagy információ amely a családokat érinti, itt elérhetõ és olvasható legyen.

 

 

Az idén ünnepli megalakulásának 110 éves évfordulóját a Mûegyetemi Zenekar. Az ünnepi hangversenysorozat Június 18-án kezdõdött a Zeneakadémián, melyet Június 24-én és 25-én két szabadtéri koncert követett Budapest legszebb szabadtéri koncerthelyszínén a Gellért-hegy csúcsán, a Szabadság szobor lábánál. A Mûegyetemi Zenekar a világon az elsõ olyan egyetemi szimfonikus zenekar, amely zenei fakultással nem rendelkezõ egyetemen alakult meg.

A Zerkovitz család két tagja szerepelt a zenekar történelmében. Zerkovitz Rudolf, aki a zenekar alapítója volt és Rudolf nõvérének, Annának unokája Shelley István (középsõ kép jobb oldalán), aki hegedûse és karmestere volt a zenekarnak.

 

 

2005. január 21.

A Knights Hospitallers Sovereign Order of St John of Jerusalem Ökumenikus Máltai Lovagrend 2004 szeptemberében hozott határozata értelmében a Magyar Nagypriorátus rendezvényére Budapestre érkezett Dr. Ernest Johann Stracke (Grand Marshal International) a Rend Europai Nagypriorja és Shelley Istvánnak, a Magyar Nagypriorátus kancellárjának a "Commander" kitüntetést adományozta. István, Zerkovitz Anna unokája. Ez úton is gratulálunk neki a kitüntetéséhez.

 

2005. január 2.

Távoli rokonunk, Zerkowitz unoka, Robert Hanscom kutatásaival korábban is sokat segített nekem, most karácsonyi ajándékként egy halom hiányzó adattal lepett meg. Ennek eredményeként lényegesen változtak a családfa ábrák, különösen a felvidéki, az osztrák és az õsök családfák.

 

2004. december 20.

 

 

dr. Lázár Péterné, Ilonka (Puszi) Zerkowitz Teréz unokája, 81 éves korában ma reggel 7 órakor elhunyt. Az 5 héttel ezelõtt elvégzett sürgõs és életmentõ mûtétbõl nem tudott felépülni. Sajnos megint elveszítettünk egy csodálatos embert. Emlékékét a

www.cebra.hu/mandy

róla készült oldalon kívül ez a weboldal is megõrzi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2003. junius 15.

Prof. Dr. Rácz Gábor, Zerkowitz Johanna fia, a család Gábora vagy Gabija 75. születésnapját ünnepelte. Kívánunk neki és kedves feleségének jó egészséget és további boldog éveket.

 

2003. junius 3.

Közel 10 milliárd forint értékû városrehabilitációs program megvalósításáról döntött a nagykanizsai önkormányzat, a fejlesztés részeként 68 luxuslakás épül

a Zerkowitz-udvarban

és felújítják a zsinagógát is. A programot a helyhatóság saját erõbõl és vállalkozói tõke bevonásával kívánja megvalósítani. Többek között hozzáfognak patinás belvárosi épületek renoválásához, bõvítik a parkolóhelyeket, díszburkolatot kapnak a járdák, parkosítanak s megújul a közvilágítás is. Az elsõ és egyik legnagyobb beruházás a Zerkowitz-udvar rekonstrukciója lesz. A napokban már el is kezdõdött annak a 68 lakásos épületegyüttesnek a kivitelezése, amelyben döntõen nagy alapterületû luxuslakásokat alakítanak ki. A vállalkozói tõkébõl megvalósuló ingatlanfejlesztés novemberre fejezõdik be. A nagykanizsai tömbrehabilitációs program részeként - a még meglévõ foghíjtelkeken - több hasonló beruházást kívánnak megvalósítani. Bár a forrása még nincs meg, a tervek között szerepel a zsinagóga teljes rekonstrukciója, valamint egy belvárosi szálloda építése is.

 

2003. március 3.

Nyolcvan évvel ezelõtt, ezen a napon halt meg Zerkovitz Emil, az Eszter ági Zerkowitzok egyik kiemelkedõ személyisége. Személyének méltatása részletesebben a nevezetes õsök részben található.

 

2003. február 14.

Zerkowitz Péter, doyenünk 2003 február 5.-én 91 éves korában egy New York-i korházban elhunyt. Haláláról a következõ cikk jelent meg a New York Times-ban:

ZERKOWITZ-Peter. Age 91 On February 5, 2003. A Hungarian war hero who worked for the Resistance in World War II and fought against the communists. Peter emigrated to the U.S. in 1949. Described as a Renaissance man, he posessed a keen intellect and was knowlegable on a world of subjects. Peter was a generous patron of the arts, compassionate humanitarian, devoted bridge player who will be missed by his long time partners, and fine organist and remarable musician. Cherished companion for 39 years of Ilona Katonah and loving second father to Peg Lehman and John Katonah, and baloved uncle of Kristof, Ferenc, Tamas and Babszi Zerkowitz and their families in Budapest, Hungary and Maria Zonkowits and family in the U.S. We will miss the strength of his spirit and his caring presence in our lives.

Emlékékét ez a weboldal is megõrzi.

 

2002. november 30.

Sajnálatos módon a junius közepén történt szerver meghibásodás után az összes zerkoi@fw.hu cimre jött levél elirányítódott és nem jutott el hozzám. Kérném, hogy aki junius után küldött erre a cimre levelet legyen szíves újból elküldeni. Elõre is köszönöm Zerkovitz István.

 

2002. november 29.

A már hagyományosnak tekinthetõ évvégi Zerkowitz összejövetelt december 28.-án tervezzük, házigazdánk Puszi (Lázár Józsfené ) lesz.

 

2002.augusztus 22.

Dr. Budai Zsuzsa hívott fel és csodálatos élménybeszámolót tartott arról a napról amit családjával nagyszülei balatonföldvári nyaralójában töltött. A nyaralónak a privatizációval új tulajdonosa van, aki mint panziót mûködteti, nagyon kultúrált körülmények között. Zsuzsa megbeszélte a tulajdonossal, hogy egy Zerkowitz családi összejövetelre fogadjon minket. Az összejövetelt javaslata szerint jövõre kellene megrendezni közvetlenül az üdülési szezon kezdése elõtt vagy közvetlen utána.