"Az emlékek tovább élnek, mint a kézzel fogható tárgyak.

De a tárgyak emlékhordozók."

 

Ezen az oldalon a magyar Zerkowitz-okról fennmaradt és összegyüjtött emlékeket, dokumentumokat kívánom hozzáférhetövé tenni. A dokumentum teljes anyaga (kiegészítések) az aláhúzott feliratokra kattintva érhetök el. A felsorolásban más web oldalakra mutató linkek is találhatók, olyan oldalakra amelyeken Zerkowitzokkal kapcsolatos dokumentumok találhatók. Ha esetleg a külsö csatolások közül valamelyik nem müködne, önálló kereséssel célszerü megpróbálkozni. Ha a családfa gombokra kattintva a családfa ábra kicsinyített formában jelenik meg, akkor - kis idõ mulva - a kép jobb alsó sarkában megjelenõ "windows teljes képpé kiterjesztés" ikonra kattintva lehet eredeti nagyságúra kiterjeszteni.

A nagykanizsai ág õse.

Az Eszter ág, azaz a pesti Zerkowitzok férfi õse. Zerkowitz Samuelnek és Zerkowitz Leonak nevére szóló bizonyitvány a magyarországi Zerkovitz családok elsõ írásos dokumentuma.

Zerkowitz Eszter unokája, egy ideig Pesten élt, de arról lett nevezetes, hogy a Franciaországban élő Zerkovitz ágat tőle származtatjuk.

Négy gyermek, Lajos, Oszkár, Teréz és Zsigmond édesapja, az 1800-as évek második felének egyik legismertebb borász szakembere Magyarországon. Az Észak-Balatoni borvidék, Keszthely és Badacsony borainak ugyanúgy, mint a nagykanizsai gördövényi szőlőhegy borainak exportjával Európán kívül Amerikában is ismertté tette nevét és a magyar bort.

Albert lánya. Dr. Balogh Ignác ügyvédhez ment férjhez. Gyermekeik közül a legfiatalabbik, Dr. Balog János mint sportorvos és a Sport Korház igazgató helyettese, ismert szakember volt az orvosi társadalom és a betegek körében, de a nagyközönség elsősorban a boxmeccsek ringje mellől ismerte. Halálakor ELMENT A DOKI címmel jelent meg méltatás.

Neves jogász, mind a polgári jog, mind a gazdasági jog területén számos jogértelmezés és szakkönyv irója. (Ismertebb művei: Épületjog, Értékpapirok valuták, Föld értékemelkedésének adóztatása, Kamatjövedelmek illetéke......stb.).

Neves jogász csalájával Pécset majd Budapesten élt.

Zerkowitz Johanna és fia Prof. Dr. Rácz Gábor

A gyógyszerész tudományok doktora, több tudományos akadémia és gyógyszerész szervezet tagja, aki több egyetemen tanított, a Román Gyógyszerészeti Társaság és a Magyar Gyógyszerészeti Kamara Életmű kitüntetéseinek birtokosa nagyapjáról Dr. Zerkowitz Imréröl , édesanyjáról és testvéreiről, így emlékszik vissza (emlékképek).

A magyarországi borkereskedelem ismert tagja. Nagykanizsán élt, ahol édesapjával Alberttel és testvérével Oszkárral fontos szereplöje volt a város kereskedelmi életének és fejlődésének. Nevéhez fûzödik többek között a Central Szalló építése és Földváron a LUJZA-LAK.

 

A családnak csak Béla bácsi, a lepkész tudományos körökben az egész világon Albertként volt ismert.

Neves bel és ideggyógyász szakorvos.

Zerkovitz Jónás és felesége, porlódi Princz Janka (Johanna)

A szegedi Princz családdal ilymódon létrejött kapcsolat nagyban közrejátszhatott gyermekeik művészetekben megmutatkozó tehetségéhez.

Hirlapíró, zeneszerzõ, müszaki, elektrotechnikai és olaj nagykereskedõ, Zerkovitz Jónás gyermekeként Szegeden született 1867. december 21.-én. Vezetéknevét fiatal emberként Zárai-ra változtatta. A Zárai név választás Zára városnévből származik, amely a jelenlegi Zadar város nevének korábbi velencei olasz változata. A pesti operában Gusztav Mahler titkára volt. 1909-tõl tagja volt a magyar szabadkőművesek körének, Kosztolányival együtt egy ideig a "Március páholy" tagja volt, együtt léptek ki és alapították többed magukkal a "Világ páholy"-t. A Világ páholy tagjai alapították és sponzorálták a Világ című újságot. A páholy baloldali antiklerikális beállítottságú volt, kiállt a választójog követelése mellett, a középosztály érdekeit érintõ kérdésekben, és a különbözõ népbetegségek (pl. a nemi betegségek, a TBC) ellen szerveztett mozgalmat indított. Gábor Ignác fiúnevelõ intézetét, majd a vándordiák mozgalmat a páholy mindvégig kitartóan támogatta

Pesten, illetve egy fél emberöltőt Szegeden élő Zerkovitz ág egyik kiemelkedő személyisége, mérnök, közgazdász és hírlapíró, miniszteri tanácsos, kereskedelmi konzul és nagykövet.

Ő is Prinz Janka és Zerkovitz Jónás gyermekei közé tartozott.1900-ban gépészmérnöki diplomát szerzett a Budapesti Műszaki egyetemen. Megpályázta az Aradhegyaljai Helyérdekű Vasut építésvezetői állását, majd a vasút átadása után 1907-1919 között a vezérigazgatója volt.

Mint legfiatalabb testvér a Müszaki Egyetem Építészmérnöki karát elvégezve műszaki pályára készült, de az operett, könnyűzene és filmzene irodalomban alkotott maradandót. Emellett a Royal Orfeum igazgatója volt. Ő hozta Josephine Bakert Budapestre. Tagja volt a magyar szabadkőművesek körének. http://www.galilei.hu/hires/hires.html

Felesége Bíró Ilonka, Bíró Ármin lánya, unokatestvére volt Gábor (Günszberg) Dénes Nobel díjasunknak.

A zeneszerző Zerkovitz Béla idősebbik fia, kiváló mérnök, műegyetemi tanár. Idehaza a Rába, az Ikarusz és a Ganz, külföldön Egyiptom életútjának fontosabb állomásai. Nevéhez fűződik az önhordó karosszériás autóbuszok magyarországi gyártásának beindítása (Ikarus Tr. 3,5) és az Ikarus 55-el a legendás farmotoros Ikarusz.

Zerkowitz Anna unokája Shelley (Székely) István

Profession Engeneer, a kitűnő zongorista és karmester, a Nagy Imre kormány volt iparügyi miniszterhelyettese, számos világcég, a Control Data, Univac, ATIS-ASSMANN, UHER Corporation, stb igazgatója, a Közép és Keleteuropai Környezetfejlesztési Intézet alelnöke, A Jeruzsálemi Szent János Ökumenikus Lovagrend (Máltai) tagja, nyugdíjas éveit ismét itthon tölti és irigylésre méltó energiájából még a politikára is jutott, a Centrum párt képviselőjelöltjeként indult a XIII. kerületben.

Édesapjához Zerkovitz Rudolfhoz hasonlóan, bár egész életét meghatározta a zenéhez fűződő kapcsolata, jogász diplomával, különböző beosztásokban 42 évet töltött a villamos iparágban.

Zeneszerzőként Zách István nevet használta. Számtalan sláger mellett két operettet is irt melyek közül a Tabáni Orgonák volt sikeresebb, több mint ötven előadást ért meg a Budai Szinkörben. A műdal (népdal) műfajban is ismert volt, Magyari Imre állandó repertoáljában több dala is szerepelt. Filmzenéket is irt, többeki között az MGM-nek.

A Magyar Judó Szövetség alapítója, a Magyar Szabadság Érdemrend ezüst fokozatának tulajdonasa. Bécsben szerzett diplomát a Világkereskedelmi Főiskolán. A II. Világháborúig a család vállalatainál dolgozott. Testvérével résztvett a Budapest megmentéséért küzdő ellenállási mozgalomban, 1944 novemberében letartoztatták és életfogytiglani börtönre itélték. Sopronkőhidára került, majd gyalogmenetben Bajorországba deportálták, ahonnan 1945 juniusban tér vissza. Testvérére Zerkowitz Oszkárra, 1944-re a háborúra és az azután történtekre, a család borász multjára és a Dokira emlékképekben emlékszik vissza .

Ifj. Zerkowitz Oszkár

A két világháború közötti magyarországi borkereskedelem egyik prominens tagja, főiskolai diplomáját Lipcsében a Kereskedelmi Főiskolán szerezte. A II. Világháború alatt 1939-től lengyel menekültek megsegítésében vállalt szerepet, majd mint az ellenállási mozgalom tagja, Péter testvérével Budapest megmentéséért tevékenykedett. Őt is elfogták a Nyilasok és 15 évi börtönbüntetést kapott. Péterrel együtt ő is Sopronkőhidára került és résztvett a bajorországi halálmenetben. Helytállásukért mindketten a Magyar Szabadság Érdemrend ezüst fokozata kitüntetést kapták. A háború utáni Szovjet tisztogatás során nemkívánatos személynek minősítették (feltételezhetően amerikai származású felesége miatt), az AVH elfogta és átjátszotta az oroszoknak. Baden bei Wien -ben az orosz hadbíróság 25 éves kényszermunkára itélte, a Gulákra vitték ahol rövid időn belül meghalt.

Mint fiatal embert, minden érdekelte ami ujdonság volt. Igy a filmgyártással is megpróbálkozott. Producerként egy érdekes rövid film füződik a nevéhez.

Zerkowitz Péterre és Ifj. Zerkowitz Oszkárra a Sopronkőhidán raboskodott politikai foglyok közül Almásy Pál tabornok, a Tények és Tanuk sorozatban megjelent naplójában emlékszik vissza.

 

http://www.nkom.hu/kiemelt/europa_kozos-oroksegunk-kampany/tart/zugliget.shtml