>

MAGYAR ZERKOWITZ CSALÁDOK

Ez a fejezet a magyar Zerkowitz családok több mint 200 éves történetét írja le. Részben törvényi befolyásoltság, részben generációs szokások eredményeként, öseinkre jellemzö, hogy fiatalként, családalapítás elött elköltöztek a szülöi háztól. Igy Leopold ZERKOWITZ-nak, aki Weisskirchenben majd Lipnikben élt és akitöl vezetjük a családfánkat, gyermekei és unokái közül volt aki csak a szomszéd településekig, de volt aki sokkal messzebb jutott. A régi Nagy-Magyarország felé két unokája indúlt. Elsöként a harmadik unoka Samuel (Simon) ZERKOWITZ 1770 körül költözött át és telepedett le Trencsénben . (Trencinben az 1772 elött íródott Census említi ˇSamuel Zackaricz" névvel ˇMorva"ˇból [Moravia]).

Öt késöbb testvére, a legkisebb Leopold unoka, Jonathan (Jonas) ZERKOWITZ követte, aki szintén Leipnik-ben (Moravia) született és nevelkedett, de ö a szülöi háztól már messzebb jutott . Mint fiatal ember 1790 körül jött Óbudára, itt telepedett le, itt házasodott és mint pipametszö Óbudán élt 1821-ben bekövetkezett haláláig (56 évet élt).

A jelenleg fellelhetö és élö magyarországi Zerkowitz leszármazottak mindegyikének származása egyértelmüen három családra, Jonathan két elsö gyeremekének Eszter (Ernestina) (Ema) ZERKOWITZ -nak aki 1786-ban született, és Leopold (Louis) (Low) ZERKOWITZ -nak aki 1789-ben született a családjára, illetve Bernard családjára - aki a felvidékröl, pontosabban Trencsinböl elöbb Bécsbe költözött, majd késöbb két gyermekével átjött Budapestre - vezethetö vissza. Az elnevezés is ezt szimbolizálja, miszerint az Eszter ág leszármazottjait mint Pesti Zerkowitzokat, a Leopold ág leszármazottjait mint Nagykanizsai Zerkowitzokat, a Bernard utodokat mint Czerkoviczokat említi a család.

Az Eszter ág utódjaival mint leány gyermek utódjaival kapcsolatban jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ök hogyan tekinthetök Zerkowitznak. A megoldás tradicionális. Eszter férje, Ruben Tauber egy szegényebb család fatalabbik fiú gyermeke házasságkötésükkor átvette, a gazdagabb családból származó felesége, Eszter vezeték nevét. Gyermekeik így Zerkowitz névvel lettek anyakönyvezve. Eszter halála után, az akkorra már vagyonosnak számító Ruben visszavette eredeti családnevét és újból megházasodott. Ebböl a házasságból született gyermekeit mát Tauber névvel anyakönyveztette.

Sine praeteritis futura nulla