dr. Décsi BORBÉLY Ervin
 
 

dr. Décsi Borbély Ervin (1911.03.02. - 2002.03.13)

irói álneve Ékes Ákos

civilként az építési minisztérium elnöki osztályának vezetoje volt. Foglalkozott filozófiával, irodalommal, csillagászattal. Kiadásra vár Kodolányi. Jánossal folytatott hatalmas levelezése. Ékes Ákos néven versesköteteket jelentetett meg saját kiadásában.

Tükörcsapda, vál. v., 1930-1984, 1984 [!1985];

A világ közepe, 1976-1978, v., 1984;

Kulcsolt kígyók, 1979-1989, v. [Papp Oszkár linóleum-metszeteivel], 1983 [!1984];

Ne múljon el. Egy szerelem naplója, v., 1988;

Tarka tükör, újabb versek, 1987 [!1988]; Szuro, v., 1991.

 

 

 


FEJLESZTÉS ALATTimageÉkes Ákos

Mérleg és világkép

 

Különös könyv ez, amit kezében tart az olvasó. Életmuvét az íróasztalfiókjának író „hivatásos” költo és a végso kérdéseket feszegeto fogékony elme meg-megújuló küzdelme eszméi érvényesüléséért, mely elhallgattatás és közöny közt próbál helytállni magáért. Ezek a cikkek, amikor másokat magyaráznak is, akár az archaikus eszmevilágot, akkor is, egyetlen, kozmikus mintára megformált, a maga és a világ sajátos lényegét kimondani próbáló, egyedi arc tükrözodései, melyek egyben a kornak is dokumentumai, amiben születtek. Költészetrol, irodalomról, helytállásról, világképrol, az emberi megismerésrol, asztrológiáról van szó ezeken a lapokon, mindennek hátterében a két világháború, az elnyomó eroszak nyilas és kommunista rémuralmának idoszaka: a szellem elnémítása és meghamisítása, a gyalázatido, amibol oly nehéz kilábalni. S mindennek ellenére, az életmu megvalósulása.

 

Ékes Ákos

A PONTMINDENSÉG

Igazi csillagászat

 

"Mindezt csak ésszel és elmével

lehet megragadni, látással nem."

(Platón)

"Mirol szól ez az írás? Mint minden könyv, ez is tudásunkat akarja gyarapítani, csak az a kérdés a mai elszakosodott tudományban, hogy milyen szakterületen? Igazi csillagászat, mondja a címe, az olvasó mégis kiváncsi, hogy ez a megjelölés milyen szaktudományt takar? Asztronómiát? Kétségkívül azt is, bár az író elsosorban mégsem errol beszél, meghagyja az asztronómiát az "asztronómia" muveloinek. Itt ugyanis nem szaktudományról, hanem az egyetemes tudásról van szó, az összefüggésekrol, a megfelelésekrol, a világképrol. Mintha valami olyasmit kerülgetnék, hogy tehát az asztrológiáról? Arról is, de a mai asztrológia tudomány voltában is vitatott, nem is szólva arról, hogy amit ma asztrológiának nevezünk, az ugyan úgy elszakosodott, mint a többi tudomány, horoszkopizálássá, prognózis számítássá zsugorodott. Ilyen érdeklodéssel ne hozzám forduljon az olvasó, engem más foglalkoztat... A számok és az asztrológia a tárgya ennek a könyvnek. És a pont, mint modellje a világnak, szám és csillag gyökérfogalma. Mi a pontmodell? A világnak egy újfajta szemléletmódja, amely pontnak látja a világot. Mi a pont? - kiterjedésnélküliség, se tér, se ido, se mozgás, se semmi. Nos ez a semmi olyan semmi, a megnyilvánulatlanság, amibe nullára redukálva minden belefér: pontmindenség."